środa, 13 marca 2013

Tartaletki limonkowe z białą czekoladą


Polska tradycja świątecznego biesiadowania nie pozwala na skromność. Suto zastawione stoły, oblane lukrem baby, nadziane marcepanem czekoladowe zajączki sprawiają, że już po śniadaniu wielkanocnym (przeciągającym się w naszych domach niemal do obiadu) pragniemy przejść na rygorystyczną dietę. Zamiast pater zastawionych ciastem marzymy o deserze na jeden kęs, słodkości o orzeźwiającym smaku, słodkiej przekąsce, która obudzi nasz apetyt na “więcej”. Przychodzimy z pomocą! Szanowni Państwo, przedstawiamy tartaletki limonkowe z białą czekoladą.





Tartaletki limonkowe z białą czekoladą


Składniki:

150 g herbatników maślanych bądź digestive
100 g margaryny Palmy z Kruszwicy
2 łyżki cukru
2 limonki
250 g śmietanki kremówki 30 %
150 g białej czekolady

Porcje: 10
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut - czas na schłodzenie

Ścieramy skórkę z jednej limonki, sparzonej uprzednio wrzątkiem - posłuży nam do dekoracji. Herbatniki miażdżymy przy pomocy tłuczka i dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę. Nakładamy masę na dno muffinkowych foremek wypełnionych papilotkami, po czym utwardzamy łyżką - baza dla tartaletek musi być dość twarda. Kroimy limonkę na cienkie plasterki, układamy po jednym na herbatnikową masę i posypujemy cukrem. Następnie zapiekamy spody przez ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C (termoobieg). Zostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie przystępujemy do wykonania kremu. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z odrobiną śmietanki, odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie ubijamy resztę schłodzonej śmietanki i powoli dodajemy do niej roztopioną czekoladę. Zarówno herbatnikowe spody, jak i krem wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przelewamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim bazę z herbatników, tworząc fantazyjne babeczki. Całość ozdabiamy kawałkami limonki, startą skórką oraz białą czekoladą.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman










Ebook Wielkanoc 2013
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl. Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku "Wielkanocna książka kucharska", której mamy przyjemność być współautorami.
Bierzcie z tego wszyscy, dzielcie się i przygotowujcie się na Tą, najważniejszą niedzielę w roku  :)

Książka dostępna jest do darmowego pobrania po kliknięciu w baner.


21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nawet mniam mniam :) Bo bez dwóch porcji się nie obejdzie :)

      Usuń
  2. mniam! deser na jeden kęs, w sam raz dla takiej kruszynki jak ja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och znamy te numery, każdy mówi że jeden kęs, a potem nagle/znienacka/nieoczekiwanie znika pół tacy :)
      Smacznego :)

      Usuń
  3. Prosty przepis, a jak pięknie się prezentuje. Zupełnie inaczej, smacznie i "lekko".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste, to taki lekki deser co można go jeść i jeść i jeść i jeść i jeść i jeść i jeść i jeść i jeśći jeśći jeśći jeść i jeść i jeść i jeść i jeść...

      Usuń
  4. jakie to proste a jak pysznie wygląda... Już samo zzestawienie smaków mi się niesamowicie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wyglądają! Świetne połączenie smaków. Poza tym są niezwykle wiosenne, sprawiają, że jak się na nie patrzy, aż milej się robi:) z chęcią spróbowałaby takiej jednej :) no, może dwóch:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @ Ola i Beatrice Z ręką na sercu zaręczamy że kubki smakowe zwariują gdyż kompozycja smakowa zaiste jest trafiona :)

      Usuń
  6. Tylko dlaczego z miażdżycorodnymi tłuszczami trans (margaryna), a nie po prostu z naturalnym masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, gdyby tylko masło nie powodowało miażdzycy :P wszyscy "sercowcy" byliby zachwyceni :)

      Usuń
  7. Fajne połączenie smaków- zdjęcia przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie, biorę wszystkie, bo coś mi się wydaje że na jednej bym nie skończyła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. doskonałe! i zdjęcia też piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak na mój gust, " kruche" idzie w parze z masłem.
    Ale do fotek się przyłożyliście i ich Wam gratuluję !!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć już wcześniej spotkaliśmy się z przepisami z użyciem margaryny w naszym przypadku przyznajemy, że to był eksperyment. Ale skuteczny, diablo skuteczny :) różnica była niezauważalna, a smak deseru fantastyczny! Znamy też przepis, zresztą nie tylko przepis lecz popularny trend, na użyciem smalcu. W tej materii jednak jeszcze nie eksperymentowaliśmy :)

      Usuń
  11. Piękne zdjęcia, świetny przepis, urocze tartaletki:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie wielkanoc bedzie skromna. Wlasciwie nie szykuje nic specjalnego. Ale moze upieke takie cytrusowe babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocze śliczności :)
    Ja w Wielkanoc pracuję, więc szału nie będzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jako że język polski jest naszym dobrem narodowym, przy komentowaniu prosimy o zachowanie poprawności językowej i stylistycznej. Dziękujemy!

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...